Als laatste is er de keeper. De laatste verdedigingslinie is echter ook de redder van het team. De volgende eigenschappen maken een geweldige veldhockeykeeper –
- Bravory
- Passend en snel
- Aanwezigheid
Keepers moeten moedig en nuchter zijn onder druk.
Experts praten over de 5 seconden defensieve stijging vanaf de doellijn om een slag op doel te redden. De aanval van 5 seconden om de bal in de D te redden kan steeds opnieuw worden gespeeld in een wedstrijd, dus je moet fit en snel zijn. Je moet niet alleen heel snel van de lijn zijn, en onbevreesd in die vijf seconden durende aanval. Je moet fit genoeg zijn om dat keer op keer te doen in een wedstrijd. Met training kan dit verbeterd worden.
Fit worden als een sprinter, de korte, snelle sprint keer op keer oefenen met je pads aan, zodat je voorbereid bent op de wedstrijd.
Keeper: Ben jij goed in het hoog houden van je handen als een aanvaller opdoemt? Ben jij goed in groot blijven? Soms is de keeper de belangrijkste positie in het team. Strafschoppen en strafschoppen moeten redden terwijl je geweldige reddingen maakt vanuit open spel, dat kost lef.
Houd je van dat soort verantwoordelijkheid en help je je team het spel te redden? Je moet ook mentaal sterker zijn dan de rest van het team. Net als bij het incasseren van een doelpunt, moet je jezelf oppakken en weer verder gaan zonder dat de teleurstelling je prestaties voor de rest van de wedstrijd belemmert. Je maat kan helpen. Als je de kleinste speler in het team bent, denk je dan dat je de keeper moet zijn? Waarschijnlijk niet.